ורידים בולטים – דרכי הטיפול

ורידים בולטים – בעיה רפואית ואסתטית נפוצה

בעיה רפואית ואסתטית נפוצה המפריעה בעיקר לציבור הנשים – היא בעיית ורידים שבולטים. הורידים הנוצרים ברגליים מקשה על הנשים לתפקד (כבדות ועייפות של הרגל, נפיחות ולעיתים כאב) וגם לחשוף את הרגלים בציבור ומהווה מטרד לא בריא ולא נוח.
הורידים הינם כלי דם שמטרתם להחזיר את הדם מכל חלקי הגוף השונים לכיוון הלב. הדם עולה מעלה מעלה באמצעות משאבת השרירים ברגליים. משאבה זו מופעלת בצורה הפשוטה והטבעית ביותר בהליכה. בתוך הוורידים קיימים שסתומים המונעים מן הדם לזרום כלפי מטה, ובאופן טבעי מעלים אותו כלפי מעלה לכיוון הלב. כשנוצרת בעיה בשסתומים אלו הדם הורידי "נתקע" באזור מסוים ודולף כלפי מטה. והוורידים בולטים, כואבים ולעתים אף מתפתלים. במקרים רבים, ורידים בולטים עלולים   להקשות על התפקוד היומיומי.

ורידים בולטים

ורידים בולטים

סיבות להיווצרות ורידים בולטים

הורידים הבולטים עלולים להיווצר משתי סיבות עיקריות: תורשה והריונות.  גורמים נוספים הם: גיל מתקדם, חוסר פעילות פיזית, מאמץ פיזי קשה (הרמת משאות כבדים) והשמנת יתר.

מהם ורידים בולטים

ורידים הם צינורות ארוכים הוא המזרימים דם מכל הגוף אל הלב. בתוך הורידים נמצאים שסתומים זעירים הנפתחים כדי לאפשר לדם לזרום כיאות. כאשר השסתומים לא מתפקדים, הדם נשאר בתוך הורידים ויוצר לחץ על הרגליים. הלחץ גורם לוורידים בולטים שלעתים קרובות אף מתפתלים וכואבים. תופעה זו יכולה להתרחש בכל מקום בגוף, אך האזורים הנפוצים ביותר הם בפלג הגוף התחתון – אזור פי הטבעת והשוקיים.
סימני ההיכר של ורידים בולטים הם בדרך כלל ורידים גדולים באחת מהרגליים או בשתיהן. לעתים קרובות הורידים הם בולטים בצבע כחול או סגול. סימן נוסף שעלול להעיד על בעיית הורידים הוא כאב ברגל לאחר מאמץ או עמידה ממושכת.

ורידים בולטים – ממה הם נובעים?

קיימות מספר סיבות הגורמות לוורידים לבלוט. ראשית כל, תופעה זו נפוצה ככל שעולים בגיל. ככל שמתבגרים, הורידים מאבדים את גמישותם ונוטים להתפתל. כמו כן, נשים בהריון מועדות ביותר לסבול מהתופעה עקב הגדלת נפח הדם בגופן בזמן ההיריון. בנוסף, אנשים המרבים לשבת או לעמוד נמצאים בסיכון לסבול מהתופעה כיוון שבאופן זה הדם לא יכול לזרום בחופשיות. למרות שאנשים אלו מועדים ביותר לסבול מהתופעה, היא יכולה לקרות לכל אחד.

ורידים שהם בעיה אסתטית לעומת וורידים שהם בעיה רפואית

במדע הרפואה, קיימת אבחנה בין שני סוגים- ורידים המהווים בעיה אסתטית בלבד, ובמידה ולא יטופלו – לא ייגרם למטופל כל נזק, לעומת ורידים הדורשים התערבות כירורגית ובמידה ולא יטופלו עלולים לגרום למחלות בכלי הדם.
ורידים שהנם בעיה אסתטית בלבד – נוטים להופיע כתוצאה מהורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון בדם. ניתן לטפל בוורידים עם נטייה לבלוט באמצעות טיפול בקרן לייזר החודרת לווריד ומעלימה אותו, אך הטיפול היעיל ביותר כיום, הוא באמצעות הזרקת קצף למקום הוריד הפגוע – פעולה הממסה את הוריד כליל.
דליות ורידים המהווים בעיה רפואית הם סיפור אחר לחלוטין. בעיה רפואית זו, אם לא תטופל עלולה לגרום לבעיות במחזור הדם ולקרישי דם. הטיפול בדליות ורידים מתבצע באמצעות מתן תרופות דרך הפה, וכן הליך כירורגי להסרתם במידה והדבר אפשרי.